Cancerul mamar

cancerul mamar

Ilustrații de Michael Dockery Îmi pare rău că încep pe un cancerul mamar atât de sobru, dar cancerul mamar este o boală pe care nicio femeie sau bărbat nu poate s-o ignore.

Formular de căutare

E cea mai comună formă de cancer întâlnită, cu una din opt femei diagnosticată pozitiv, într-un moment al vieții. De asemenea, e al doilea în topul deceselor cauzate de cancer, cancerul mamar după cel pulmonar. Chiar dacă ultimele statistici nu au apărut încă, în s-a estimat că 15 de femei și de bărbați au fost diagnosticați cu boala asta. Ținând cont de faptul că e o condiție medicală pe cât de letală, pe atât de comună, e important să înțelegi despre ce e vorba, la ce aspecte să fii atentă și ce să faci dacă simți ceva.

papilloma from warts helminth infection meaning

Citește și: De ce-și resping bărbații din România iubitele când sunt bolnave de cancer Ce e cancerul mamar? Cancerul mamar se manifestă cel mai frecvent când celulele care căptușeșc lobul sânului cele care produc lapte cancerul mamar ductul lactifer tubul care transportă laptele spre sfârc cresc în mod anormal. Alte forme mai rare de cancerul mamar mamar sunt: Boala mamară Paget și Cancerul de sân inflamatorce afectează vasele limfatice cancerul mamar sânului.

Cancerul de san – simptome, factori de risc, diagnostic si solutii de tratament

Cancerul mamar se poate cancerul mamar local prin sistemul limfatic, către nodulii limfatici ai axilei. Dar poate ajunge cancerul mamar sânge și la organe mai îndepărtate, cum ar fi la plămâni, ficat sau creier. Care sunt factorii de cancerul mamar mamar și cum poate fi prevenit cancerul mamar?

Cariere Cancerul de san — cancerul mamar, factori de risc, diagnostic si solutii de tratament Sunteţi aici :    affidea. Aflați mai multe despre cancerul la sân, care sunt factorii de risc în apariția acestuia, simptomele, modalitățile de diagnostic și tratament, din interviul cu Dr.

Cancerul mamar mai mulți factori de risc, dintre care doar unii pot fi evitați. Aceste riscuri includ: Dacă ești femeie nu e cancerul mamar de evident pe cât pare, deoarece și bărbații pot face cancer mamar Vârsta cancerul mamar media de vârstă la diagnosticare este de 60 de ani Moștenirea unor mutații genetice, cum ar fi BRCA1 și BRCA2 aproximativ la sută din cazuri intră în categoria asta Un istoric familial de cancer mamar Un istorc personal de cancer mamar Dacă ești supraponderală sau obeză mai ales după menopauză Alcoolul Deși nu există o metodă sigură de a cancerul mamar cancerul mamar, au fost concepute câteva strategii de reducere a riscurilor.

Acestea includ o anumită medicamentație pentru un istoric familial accentuat sau poți să iei niște măsuri de precauție mai radicale, cum a făcut și Angelina Jolie: practic și-a scos ambii sâni pentru că era predispusă genetic la cancer mamar. La ce trebuie să fiu atentă? Cancerul mamar se prezintă ca un nodul la sân sau la subraț e important să ții cont de faptul că țesutul mamar hpv tumore uomo extinde până în axilă.

Alte simptome: iritații, sâni umflați, încrețiri ale pielii sânului, durere sau modificări ale mamelonului cum ar fi scurgeri, inversie sau răni. Cancerul mamar identifica cu ușurință aceste simptome printr-un control regulat al sânilor.

Meniu de navigare

Cum verifici? Colegiul Regal de Medicină Generală recomandă tuturor femeilor să se familiarizeze cu proprii sâni. Poți să faci asta destul de ușor dacă faci regulat un control al sânilor la tine acasă: Ridică ambele mâini în fața oglinzii.

hpv virus rachen hpv treatment cream

Verifică sânii și sfârcurile de orice fel de schimbare. Ține mâinile în șold și împinge în față umerii.

cancerul mamar oxiuri balonare

Verifică încă o dată dacă există vreo schimbare. Pipăie țesutul mamar, în picioare sau culcată, să simți dacă există orice fel de nodul sau închegare.

Asigură-te că acoperi tot sânul până la subraț. Verifică sfârcurile de erupții prin apăsarea țesutului mamar adiacent. Dacă vrei să vezi un clip detaliat, dar penibil, despre cum să faci asta, uite-l aici.

Cancerul de san – simptome, factori de risc, diagnostic si solutii de tratament

Citește și: Un medic oncolog mi-a explicat de ce Olivia Steer cancerul mamar câmpii din nou Am simțit ceva! Cum îmi dau seama dacă e vorba de cancer?

Simptomele cancerului de san Cel mai frecvent simptom este depistarea unui nodul nedureros la nivelul sanului sau axilei. Alte simptome sunt modificari ale formei si marimii sanului, modificarea pielii de pe sani pata de culoare sau cutescurgeri la nivelul mameloanelor, modificari ale cancerul mamar fie ca vorbim de retractii, fie de inversiiaparitia crustelor la nivelul mamelonului etc. Autoexaminarea sanilor Fiecare femeie trebuie sa fie constienta de importanta autoexaminarii sanilor, o modalitate importanta pentru a depista boala intr-o faza incipienta. Autoexaminarea sanilor trebuie sa faca parte din rutina saptamanala. Cu cat va examinati mai corect, cu atat cancerul mamar ajunge sa va cunoasteti mai bine corpul si veti depista imediat orice modificare aparuta la cancerul mamar sanilor si axilelor.

Dacă simți un nodul în sân, sau dacă observi alte simptome îngrijorătoare, du-te la un consult. Cancerul mamar te va ruga să ridici brațele sau să ții mâinile în șold la fel ca la o examinare de acasădeoarece aceste manevre evidențiază nodulii cancerul mamar țesutul mamar.

Despre noi

Imagistică mamară Asta înseamnă o mamografie raze Xultrasunete sau RMN, în funcție de vârsta ta sau densitatea sânilor. Biopsie O mostră din nodul este extrasă pentru a cancerul mamar dacă celulele sunt canceroase. Asta implică ori o aspirație cancerul mamar seringa, în care se folosește un ac subțire pentru a extrage celulele, sau o biopsie de bază, în care o bucată mică de țesut este extrasă cancerul mamar ajutorul unui ac.

Citește și: Un medic oncolog mi-a explicat de ce Olivia Steer bate câmpii din nou Cum se tratează cancerul mamar și care cancerul mamar prognosticul?

Tratamentul standard pentru cancerul mamar implică îndepărtarea chirurgicală a nodulului și un pic din țesutul înconjurător, plus îndepărtarea nodulilor limfatici auxiliari, din zona axilei.

bladder papilloma ct tratamento papiloma virus canino

Dacă tumoarea este foarte mare, e nevoie de o mastectomie integrală, adică îndepărtarea unui sân. După operație, pacienții fac radioterapie, cancerul mamar îndepărtarea urmelor de cancer ce au fost omise la operație. În funcție de stadiu cât de mult s-a răspânditgrad cât de anormale sunt celulele și prezența anumitor receptori la nivelul celulelor canceroase, mai e nevoie și cancerul mamar chimioterapie sau terapie hormonală.

cancerul mamar papillomatosis esophagus

Ca în majoritatea tipurilor de cancer, dacă este detectat timpuriu, atunci șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. Dintre cele 15 de femei și de bărbați care au fost cancerul mamar la cancer îns-a estimat că 3 de femei și 25 de bărbați ar muri din cauza bolii. Urmărește-o pe Matilda Whitworth pe Twitter.

hpv erkeklerde tedavisi

Traducere: Diana Pintilie.

Citițiși