Cancerul laringelui. Epidemiologie

Cancerul laringian și hipofaringian

Formular de căutare

Laringele este un organ fonator care face legatura dintre faringe si trahee. La nivelul laringelui se gasesc cancerul laringelui vocale care reprezinta un reper anatomic ce imparte laringele in trei compartimente: compartimentul supraglotic, portiunea superioara corzilor vocale care contine si epiglota, compartimentul glotic propriu-zis reprezentat de corzile vocale si regiunea subglotica care porneste la aproximativ 1 cm sub corzile vocale si ajunge pana la nivelul primului cartilaj traheal.

cancerul laringelui colorectal cancer lab tests

Regiunea supraglotica este foarte bogata in vase limfatice iar drenajul limfatic al acestei zone intereseaza frecvent ariile ganglionare submandibulare si laterocervicale superioare. Corzile vocale sunt foarte sarace in vase limfatice motiv pentru care cancerele dezvoltate la acest nivel se insotesc arareori de cancerul laringelui la cancerul laringelui ganglionilor regionali.

cancerul laringelui

In ceea ce priveste cancerele dezvoltate la cancerul laringelui subglotic, foarte rare de altfel, drenajul limfatic intereseaza mai degraba ganglionii laterocervicali inferiori sau ganglionii mediastinali.

Fumatul este principalul factor incriminat, iar stoparea fumatului desi scade riscul aparitiei cancerului laringian, mentine un risc semnificativ crescut comparativ cu nefumatorii.

Statistici şi prognostic Semne şi simptome cancer de laringe Persoanele cu cancer laringian pot prezenta anumite simptome sau semne. Cancerul laringelui, persoanele cu cancer laringian nu manifestă niciun simptom; de asemenea, cauza unui simptom poate fi o altă afecțiune care nu este cancer. Principalele semne și simptome care pot indica un cancer laringian: Răgușeala sau vocea schimbată — formele de cancer care se formează pe corzile vocale cauzează adesea răgușeală sau cancerul laringelui schimbare a vocii. Acest lucru poate duce la depistarea acestora într-un stadiu foarte timpuriu.

De asemenea, continuarea cancer ficat analize si a consumului de alcool dupa diagnostic, scade sansele de raspuns terapeutic si in plus, creste riscul unui cancer secundar la nivelul cailor aerodigestive. Tabloul clinic Este polimorf si pacientul poate prezenta disfonie ragusealacu caracter trenant si care nu cedeaza la tratamentele locale recomandate de catre specialistul ORL, disfagie dificultati la inghititodinofagie, hipersalivatie, cancerul laringelui la masticatie, dureri la nivelul urechii unilateral sau bilateral sau marirea in volum a ganglionilor regionali laterocervicali sau submandibulari.

Diagnostic Diagnosticul de certitudine este intotdeauna bioptic, biopsie efectuata prin fibroscopie nazofaringolaringiana.

cancerul laringelui paraziti giardia

Diagnosticul de extensie al bolii este sugerat de examenul clinic care consta in laringoscopie fibroscopica insotita de examinarea si palparea ganglionilor locoregionali.

Panendoscopia efectuata sub anestezie confera informatii legate de extensia locala a bolii.

Cancerul laringian- de la semne si simptome la tratament si prognostic

Tratament Leziunile superficiale care afecteaza exclusiv cancerul laringelui se trateaza fie prin radioterapie fie chirurgical, inclusiv prin tehnici laser.

De foarte multe ori se prefera de prima intentie radioterapia, pastrand interventia chirurgicala ca terapie de salvare. In cancerele localizate interventia chirurgicala ramane principala optiune terapeutica. Atitudinea chirurgicala este personalizata si depinde de localizarea anatomica a tumorii, statusul de performanta precum si de optiunile pacientului.

In majoritatea situatiilor se recurge la amputatia laringelui laringectomie. In situatii particulare, interventia chirurgicala cancerul laringelui limitata si consta in cordectomie, adica indepartarea doar a corzii vocale afectate de boala, laringectomie supraglotica, interventie care indeparteaza doar portiunea supraglotica, hemilaringectomie, indepartarea doar a jumatate din corzile vocale, cu prezervarea vocii sau laringectomie partiala.

Video CSID

Citeste si Cancerele cancerul laringelui ORL: simptome și tratament In cancerele avansate locoregional principalele optiuni terapeutice sunt reprezentate de chimio-radioterapie in special atunci cand se urmareste prezervarea laringelui sau cancerul laringelui totala de salvare pentru tumori voluminoase.

In alegerea terapeutica un element esential este reprezentat de localizarea anatomica a cancerului laringian.

cancerul laringelui papillomavirus virus prevention

In cancerul laringelui conditii, in cancerele glotice localizate nu se justifica limfadenectomie elecctiva laterocervicala bilaterala.

Radioterapia curativa ramane principalul gest terapeutic in tumorile glotice local avansate ca si in tumorile supraglotice limitate sau local avansate. Cancerul laringian recurent reprezinta o entitate separata care beneficiaza de interventie chirurgicala de salvare sau radioterapie de salvare, in functie de gestul terapeutic de prima intentie. Cancerul laringelui cancerul laringian metastatic principala optiune terapeutica ramane terapia sistemica de tipul chimioterapiei sau, in linia a 2-a, terapia biologica.

cancerul laringelui

Citițiși