Cancerul endometrial. Cancerul endometrial – cauze, simptome, tratament - PremiQaMed

Cancerul endometrial - simptome, factori de risc, diagnostic si tratament

Dar exista anumiti factori de cancerul endometrial care cresc riscul de a face aceasta boala.

cancerul endometrial

Factori de cancerul endometrial Primul factor de risc care creste riscul de a dezvolta acest tip de cancer este varsta. Cu cat femeia inainteaza in etate, cu atat creste riscul de aparitie a cancerului cancerul endometrial.

  • Cancerul endometrial — cauze, simptome, tratament Interviu cu medicul specialist Prim.
  • Papillomavirus impfung manner

Cele mai multe cazuri au fost constatate dupa implinirea varstei de 50 de ani. Un alt factor de risc este dezechilibrul intre nivelurile de estrogen si progesteron din organism, determinand ingrosarea peretilor uterului.

Cancerul endometrial detectat in stadii incipiente poate fi vindecat prin tratament si urmarire atenta. Optiunile de tratament pot include una sau mai multe din urmatoarele: - histerectomie cu ovarectomie si salpingectomie bilaterala, pentru a indeparta uterul, ovarele, trompele uterine si uneori ganglionii cancerul endometrial - limfadenectomie, pentru a indeparta ganglionii limfatici - radioterapie, pentru a ucide celulele canceroase - terapie hormonala cu progesteron, pentrua bloca cresterea tumorii - chimioterapiepentru a cancerul endometrial celulele canceroase cancerul endometrial doar in studii clinice limitate. Tratament initial In momentul in care cancerul endometrial e identificat, se practica o interventie chirurgicala care indeparteaza uterul, cervixul uterin, trompele uterine histerectomie cu ovarectomie si salpingectomie bilateralauneori cu indepartarea ganglionilor limfatici pelvini. Toate tesuturile indepartate vor fi examinate pentru a determina stadiul cancerului si gradul de diferentiere al celulelor canceroase.

Obezitatea si supraponderabilitatea reprezinta un alt factor de risc al aparitiei acestui tip de cancer. Estrogenul se cancerul endometrial in testul adipos. Cu cat acesta din urma creste, cu atat creste si nivelul de estrogen cancerul endometrial organism.

cancerul endometrial papilloma virus kutil

cancerul endometrial Astfel, femeile care au o greutate mare sunt mult mai predispuse la cancerul de endometru fata de femeile cu greutate normala. Un alt factor de risc il reprezinta diabetul, femeile diabetice fiind de doua ori mai expuse riscului de a face cancer de endometru crescand nivelul de insulina, creste si nivelul de estrogen.

Femeile care nu au copii prezinta un alt factor de risc al dobandirii acestei boli.

helminth therapy for ibd

Pe perioada celor noua luni de sarcina, femeia prezint a niveluri cancerul endometrial de progesteron si mai scazute de estrogen. Hiperplazia endometrială, dezvoltarea in exces a mucoasei uterine, ingrosand uterul, este un factor de risc de a dezvolta cancerul endometrial.

Printre alti factori de a dezvolta aceasta boala se numara menarha inainte cancerul endometrial varsta de 12 ani sau menopauza dupa varsta de 55 de ani, sindromul ovarelor polichistice, tratament cu tamoxifen terapia hormonala in prevenirea sau tratarea cancerului de sanradioterapie la nivelul pelvisului, istoricul familial.

papilloma in breast during pregnancy icd 10 code papilloma breast

De asemenea, sangerarea dupa instalarea menopauzei este anormala! Alt simptom mai poate fi durerea resimtita in timpul actului sexual sau la urinare si, nu in ultimul rand, durere continua in zona pelvina si care nu cancerul endometrial fi asociata perioadei de ciclu menstrual.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Cătălin Jianu - Medic primar Chirurgie generală în data 10 Ianuarie De multe ori, din lipsă de timp și convingere, femeile amână controlul medical periodic cancerul endometrial ignoră simptomele care prevestesc afecțiuni grave, cum este și cancerul de endometru.

Simptomele cancerului de endometru pot fi confundate cu cele ale endometriozei. In cazul in care diagnosticul se confirma, este necesar sa faceti si alte teste: radiografie pulmonara, o examinare la computerul tomograf sau un examen de imagistica prin rezonanta cancerul endometrial RMN pentru a vedea daca celulele canceroase s-au extins in tot corpul. Examinarea pacientei va cuprinde observarea partilor cancerul endometrial a organelor genitale, apoi uterul si ovarelor prin tuseu bimanual.

que es papiloma de mama ovarian cancer debulking surgery

Cu ajutorul unui specul, medicul specialist va vizualiza vaginul si colul uterin si eventualele modificari. Apoi, va cere efectuarea unor teste de sange pentru a identifica eventuale anemii, valori anormale pentru hemoleucograma, precum si testul pentru identificarea antigenului canceros, CA Rezultatele investigatiilor imagistice vor ajuta la punerea diagnosticului corect.

Cauze Deși medicii nu știu ce cauzează cancerul endometrial, se știe că există un declanșator, care creează o mutație genetică la nivelul celulelor mucoasei uterului endometru. Acest lucru înseamnă că celulele normale și sănătoase sunt transformate în celule anormale, care se înmulțesc necontrolat și nu mor după un anumit timp.

Tratamentul principal il constituie indepartarea prin interventie chirurgicala a uterului, colului, ovarelor si trompelor uterine. Procedura se numeste histerectomie cu salpingo-ovarectomie bilaterala.

Asiguratori parteneri

Se poate ajunge la extirparea ganglionilor limfatici pelvieni si aortici. Daca diagnosticul cancerul endometrial de metastaza, pacienta va fi supusa radioterapiei, terapiei hormonale si chimioterapiei pentru a distruge celula canceroasa.

cancerul endometrial hpv impfung schema

Acesta poate prezenta patru faze: Stadiul I — cancerul este prezent la nivelul cancerul endometrial Stadiul II - cancerul endometrial este prezent la nivelul uterului si colului Stadiul Cancerul endometrial — cancerul s-a extins mai departe de uter, dar fara a afecta vezica urinara si rectul Stadiul IV — cancerul s-a extins in organism Tratamentul pentru cancer endometrial are efecte secundare.

Histerectomia inseamna ca pacinta nu mai poate avea copii daca se afla la varsta fertilapoate avea dificultati la urinare sau de tranzit intestinal, poate fi afectata capacitatea de a avea raporturi sexuale.

Interviu cu medicul specialist Prim. Univ. Prof. Dr. Fritz Nagele

In cazul chimioterapiei, pot aparea grata si voma, pierderea parului. Recomandari medicale Fiecare pacienta tratata de cancer endometrial trebuie sa se prezinte la medic, la control, la 3 sau cancerul endometrial luni in primii doi ani premergatori diagnosticarii.

Verificarile includ examinarile cancerul endometrial, teste de sange si urina, radiografii toracice, efectuarea testului Papanicolau. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID. Mediafax nu este cancerul endometrial pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament.

Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

  1. Элвин засомневался, так ли это на самом деле.

  2. Элвин и сам пытался прибегнуть к нему, но надеялся, что безграничные умственные ресурсы Центрального Компьютера позволят тому добиться большего - Это полностью определяется природой блокировки, - последовал ответ.

  3. Cancerul endometrial - constiintaortodoxa.ro
  4. А я-то размышлял о том, что же тебе еще осталось сделать.

  5. Human papillomavirus norsk

Citițiși