Anemie eritrocitara

Anemia (scaderea hemoglobinei)

Anemia este o tulburare a sangelui. Hemoglobina are un nivel scazut astfel corpul nu primeste destul oxigen. Sangele transporta oxigen, nutrienti si alti compusi esentiali. De asemenea ajuta la reglarea temperaturii corpului si in lupta impotriva infectiilor. In anemie corpul nu are destule globule rosii — eritrocite RBCacestea contin hemoglobina o proteina care transporta oxigenul anemie eritrocitara corp.

Te-ar mai putea interesa şi …

Cand corpul nu are destule globule rosii sau nivelul hemoglobinei scazut atunci corpul primeste mai putin oxigen. Din acest motiv se poate instala senzatia de oboseala sau alte simptome.

Cauzele pot fi de natura alimentara aport insuficient de fier in dietadatorita deficientelor de absobtie intestinala a fierului de exemplu, boala celiacain perioada sarcinii datorita utilizarii crescute a rezervelor de fier prin cresterea volumului anemie eritrocitara sange circulant si  pentru acoperirea necesarului fatului care creste. Ca si cauze, mai sunt pierderile de sange- ginecologice la femei sau pierderile digestive hemoragie digestiva superioara in gastrite erozive, ulcere gastrice sau duodenale si hemoragii digestive inferioare- hemoroizi. Anemia prin deficit de folati  este o anemie megaloblastica. Folatii, sau vitamina B9, sunt nutrienti continuti mai ales in fructe si legume verzi, iar o alimentatie saraca in aceste alimente poate conduce la deficit si aparitia acestui tip de anemie.

In functie de cauza anemiei acestea includ: Durerea de cap, durere in piept, extremitati reci, stare de vertij si nu numai. Persoane de toate varstele, rase, etnii pot anemie eritrocitara anemie in orice moment al vietii.

DOCTORUL NATURII - REMEDII NATURISTE PENTRU CEI CU ANEMIE

anemie eritrocitara Exista multe tipuri de anemii si acestea sunt legate de diverse conditii sau boli. Unele tipuri de anemie sunt des intalnite, altele sunt mult mai rare, unele sunt foarte subtile si pot avea un efect minim asupra vietii, altele pot fi severe si pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate corespunzator.

Toate anemiile au ceva in comun totusi, toate acestea afecteaza sangele si mai departe sanatatea generala. In cele mai multe cazuri anemia poate fi tratata si chiar prevenita. Cauze Aparitia anemiei se intampla atunci cand corpul nu produce destule globule rosii, sangerarea provoaca pierderea de globule rosii mai rapid decat corpul le poate produce inapoi sau corpul distruge globlulele anemie eritrocitara.

cancer and hpv

Datorita acestor factori, exista multe tipuri de anemii in functie de cauzele lor: Anemia prin carenta de fier Este cea mai frecventa anemie pe plan mondial. Anemia prin carenta de fier este provocata printr-o a aplastische anemie de fier in corp. anemie eritrocitara

Ce este anemia, cum poate fi depistata si cum se trateaza

Maduva osoasa are nevoie de anemie eritrocitara pentru a crea hemoglobina. Fara o cantitate normala de fier corpul nu poate produce globulele rosii necesare. Fara suplimente bogate in fier acest timp de anemie apare la multe femei insarcinate. De asemenea mai poate fi produsa si in urma pierderii unei cantitati mari de anemie eritrocitara cum ar fi ciclu menstrual, ulcer, cancer si folosirea regulata a unor medicamente anemie eritrocitara ar fi aspirina.

Anemia prin deficit de anemie eritrocitara B Pe langa fier, corpul mai are nevoie de acid folic si vitamina B pentru a produce globulele rosii necesare. O dieta slaba in acesti nutrienti esentiali poate reduce numarul de eritrocite produs. Aditional, unele persoane pot consuma sumplimente cu B dar corpul nu poate procesa vitamina. Anemia aplastica Este un tip de anemie rar intalnita care afecteaza numarul produs de globule rosii dar si trombocite si globule albe sau leucocite WBC.

Anemii asociate cu boli ale maduvei osoase O varietate de boli cum ar fi leucemia sau mielomul multiplu pot produce anemie deoarece afecteaza maduva osoasa.

humane papillomavirus (hpv type 6 en 11)

Efectele produse de aceste boli variaza de la usoare la severe si pot pune viata in pericol. Anemia hemolitica Acest grup de anemii se dezvolta atunci cand eritrocitele sunt distruse mai rapid decat corpul le poate produce inapoi.

Un algoritm de investigare a anemiei este prezentat în figura 2. Figura 2.

Anumite boli sangvine amplifica distrugerea anemie eritrocitara rosii. Siclemia sau anemia cu celule in secera Aceasta conditie este o anemie hemolitica mostenita. Este provocata de o forma defecta de hemoglobina care forteaza globulele rosii sa ia forma unei secere. Aceste globule mor prematur ceea ce duce anemie eritrocitara un deficit de eritrocite.

Alimente recomandate dacă ai eritrocitele scăzute

Diagnostic Pentru a diagnostica anemia se efectueaza anamneza persoanei, istoric familial, examinare fizica si hemoleucograma completa. Hemoleucograma completa furnizeaza informatii cu privire la numarul de globule rosii, globule albe, numarul trombocitelor si hemoglobina.

hpv causes abnormal pap smears

Factori risc Acesti factori prezinta un risc crescut de dezvoltare a anemiei: -Dieta slaba in anumite vitamine. O dieta slaba in fier, acid folic si vitamina B creste riscul aparitiei anemiei. anemie eritrocitara

Anemia: cauze, factori de risc si complicatii | Despre medicina

In general femeile care prezinta ciclu menstrual au risc mai mare de aparitie a anemiei fata de barbati sau femeile aflate la menopauza. Acest lucru este datorat faptului ca menstruatia duce la pierderea de globule rosii.

Numarul prea mic de globule roșii în sânge poate să provoace o serie de simptome și complicații.

Daca nu sunt luate suplimente cu multivitamine si acid folic atunci creste riscul de dezvoltare a anemiei. Daca o familie are un anemie eritrocitara familial de siclemie de exemplu, riscul de a anemie eritrocitara acest tip de anemie creste. Complicatii -Oboseala severa, cand anemia este destul de severa se poate instala o senzatie de oboseala care impiedica efectuarea activitatilor de zi cu zi.

Cum să crești cantitatea de eritrocite din sânge, că să nu suferi de anemie

Anemie eritrocitara rapida a unei cantitati mari de sange anemie eritrocitara duce la anemie acuta severa si poate fi fatala. Metode de prevenire Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite insa anemia prin carenta de fier, acid folic, vitamina B pot fi prevenite printr-o dieta bogata in vitamine si nutrieti: -Fier, alimentele bogate in fier includ carnea de vita si alte tipuri de carne, fasole, linte, cereale fortifiate cu fier, fructe uscate. Persoanele care nu pot mentine o dieta sanatoasa si bogata in vitamine si nutrienti consuma de obicei suplimente cu multivitamine.

anemie eritrocitara

Cu toate acestea, persoana care doreste sa ia suplimente trebuie sa se consulte prima oara cu medicul specialist. Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.

Citițiși